(0597) 56 55 00
Eikenlaan 34 9697 RW, Blijham
  

Snoezelbadkamer

Het is alweer even geleden dat de snoezelbadkamer op afdeling 'Eiber' in gebruik werd genomen. Daaraan voorafgaand is er hard gewerkt door vele medewerkers van ‘de Blanckenborg’ om de badkamer in snoezelsferen te brengen. Met de opbrengst van een kerstmarkt en een donatie van het ouderenfonds zijn alle materialen aangeschaft. Ook zijn verschillende medewerkers op een training snoezelen geweest, maar hoe gaat het er nu mee?

Wij van de activiteitenbegeleiding kunnen u vertellen dat het heel erg goed gaat en dat wij voor veel bewoners het gevoel van welzijn kunnen vergroten mede door de bad-snoezelactiviteiten.
Hoe weten wij dat? Door een aantal voorbeelden uit de praktijk waaruit blijkt dat je door het prikkelen van de zintuigen het welzijn kunt vergroten:

Mevrouw A. is in een vergevorderd stadium van dementie, van gesproken taal is geen sprake meer. Mevrouw is bedlegerig, heeft contracturen (vergroeiingen) en is verkrampt waardoor ontspannen moeilijk is.
De badkamer is lekker warm, de verlichting sfeervol en er klinkt rustige muziek op de achtergrond. Mevrouw A. wordt liggend op bed naar de badkamer gebracht. Zij volgt de lichtjes die verspringen met haar ogen. Mijn collega spreekt met rustige stem, maar stelt geen vragen.
Na een poosje wordt mevrouw gewassen, er wordt verteld wat er gaat gebeuren en het tempo is laag.
Er wordt niets geforceerd en we proberen oogcontact te houden.
Mevrouw ontspant en het lukt haar daardoor om mee te helpen, haar hoofd omhoog te doen en haar verkrampte armen losser te laten. Nadat mevrouw lekker is gewassen valt zij in slaap.

Mevrouw B. is lichamelijk nog in prima conditie. Het korte termijngeheugen laat mevrouw in de steek, maar een praatje en een grapje kan zij zeer waarderen.
Mevrouw is al vaker in de snoezelbadkamer geweest, maar ervaart elke volgende keer als een nieuwe ervaring. Wanneer zij de badkamer binnenkomt is zij direct enthousiast over de gekleurde lichtjes die overal te zien zijn in allerlei verschillende kleuren. Mevrouw B. merkt ook de muziek op die passend op de achtergrond aanwezig is.
Al heerlijk dobberend in het water wordt haar fantasie geprikkeld; zogenaamd zijn we op zee en waar varen we naartoe? We zijn op weg naar Delfzijl en als we de bubbels van het bad aanzetten dan hebben we ineens storm op zee!
Zij lacht en geeft aan hier wel de hele dag te willen blijven. Verschillende keren horen we “wat is het hier mooi”.

We hebben natuurlijk nog veel meer mooie ervaringen opgedaan en we hopen dan ook dat er nog veel bewoners van ‘de Blanckenborg’ mogen genieten van een snoezelactiviteit.
call girl icon

Heeft u vragen
over zorg?

Neem contact op met onze servicebalie. Deze is geopend op werkdagen van
08:00 uur tot 16:00 uur

Veelgestelde vragen